Propusti u kreiranju mladih umova?

subota, 26.04.2008.

Uvod: državna matura, propast ili spas?

Državna matura, projekt nametnut učenicima koji su se u srednje škole upisali 2005./06. godine pa nadalje, za neke je spas, a za neke propast.

Novine, internet, televizija, sve su to mediji informiranja, koji bi u neku ruku trebali dati kvalitetne podatke o aktualnim događanjima. No, ponekad se javlja i problem. THE PAGE CANNOT BE DISPLAYED. Da, da, to se dogodilo i sa stranicom http://drzavnamatura.hr, onom koja bi nam trebala dati najbliže informacije o novom sustavu vrednovanja znanja na kraju školovanja. Smiješno, upravo je pad glavne stranice za državnu maturu simbol čitavog projekta.
No, kako će stranica ostati "u pogonu", ako i sam državni vrh još nije utvrdio najvažnije odrednice državne mature. Hoće li ju priznati svi fakulteti? Hoće li zamjeniti prijemne ispite? Hoće li se pri upisu na fakultet bodovati i uspjesi na kraju svake školske godine? Mnogo je pitanja otvorenih, s tim, mnogo je i obećanja sa strane ministarstva.

Kako sam naslov kaže, državna matura spas je za one koji se boje prijemnih ispita i za one koji su prolazili sa lošijim uspjehom iz određenih razloga (neadekvatnost i neobjektivnost ocjenjivanja profesora, lijenost pri učenju, bolesti koje donose višemjesečno izbivanje iz škole, itd.), a sigurni su da će se uspjeti pripremiti za državnu maturu.

No, u postotku, za više je učenika državna matura propast. Čemu ju uopće uvesti, ako će se zadržati prijemni ispiti? Sama državna matura mnogo je teža od klasične mature, najprije jer se za nju ne dobivaju pitanja. U čemu je korist državne mature ako će većina učenika imati ne tako dobar rezultat (što je 100% sigurno) te će ostati bez upisnog mjesta na fakultetu?
S druge strane, svi vi koji tvrdite da je odlično što državna matura koliko god teška i komplicirana bila zamjenjuje prijemne ispite, grdno ste se prevarili. Zamislite da jedan fakultet upisuje recimo 100 učenika (ugrubo govoreći), a na upis se prijavilo 300 učenika sa jednakim rezultatom državne mature. Po kojem će kriteriju fakultet odabrati tih 100 između 300 prijavljenih, ako nema prijemnog ispita i ako se ne boduje uspjeh na kraju sve 4 školske godine?
A da o povišenju cijena školarina (ukoliko se ukinu prijemni ispiti) da ni ne govorim...

Što se tiče ukupne informiranosti učenika o samom projektu, ravan je nuli. Mnogi od nas su u svojim školama samo dobili vodič za polaganje nacionalnih ispita i onaj čudnovati papir na kojem smo trebali zaokružiti razine predmeta koje polažemo i odabrati izborni predmet. Vjerujem da su mnogi od vas na satu digli ruku i pitali profesora o čemu se radi, što je razina B1 iz engleskog jezika itd. i da na pitanje nisu dobili konkretan odgovor.


Stjepan Radić, jedna od najvećih osoba u hrvatskoj povijesti je govorila da Hrvati srljaju kao guske u maglu, a državna matura, i proces njezinog ubrzanog uvođenja kako bi se dostigli europski standardi, je samo potvrda da je bio u pravu. Tu nitko ništa neće znati do onog jutra 2009. godine kada će državnu maturu polagati pokusni kunići upisani u srednje škole 2005./06.

Na kraju se postavlja pitanje, hoće li silni prosvjedi učenika i nezadovoljstva roditelja spriječiti nadređene da dovedu budućnost ove generacije u pitanje, te hoće li državna matura uopće vrijediti?

Jedno je sigurno, svi mi želimo informacije. A kako će ih jedan učenik vinkovačke gimnazije dobiti, kada i sama osoba koja je uvela cijeli projekt ništa ne zna. "Ništa još nije sigurno" je izjava kojom se nadležni izvlače već 2 godine. Dokad će to potrajati, to je također jedno od mnogih pitanja u vezi ovog po meni obrazovnog gafa.






- 19:29 - Komentari (9) - Isprintaj - #